Skip links

Jinekomasti

Jinekomasti, memelerin erkeklerde kadınlarda olduğu gibi büyük olmasıdır.
Meme kadınsal bir organ olmasına ragmen erkeklerde de işlevsiz olarak bulunur.
Büyük olması erkeğin estetik görünümünü bozup sosyal hayatta kıyafet kullanımında zorluklara ve psikolojik bozukluklara yol açabilir.

Jinekomasti Oluşumunda Cerrahi Tedaviye Nasıl Karar Verilmeli?

İnsan hayatında memelerin büyümesinin normal olarak kabul edildiği 3 dönem vardır.
Dönem yenidoğan dönemi olup anne kanındaki kadınlık hormonun bebeğe geçmesi sonucu oluşur ve bir süre sonra kendiliğinden düzelir.

Dönem ergenlik çağı olup büyüme esnasındaki hormonal dalgalanmalar sonucu oluşur ve birkaç yıl içinde yine kendiğilinden düzelir.
Dönem yaşlılık dönemi olup erkeklik hormonunun seviyesinin azalması sonucu memelerin büyümesi ile karakterizedir. Meme dokusunun büyümesine yol açan neden bez dokusunun artması ise glandüler tip, yağ dokusu artığı ise adipoz tip, her ikisi beraber ise kombine tip jinekomasti adını almakta ve bu özelliklere göre tedavi planı şekillenmektedir. Meme dokusunun büyüklüğüne göre de beraberinde deri fazlalığı olabilmektedir.

Jinekomasti ile ilgili Sık Sorulan Sorular

Hastanın doktoruna varsa kronik hastalıklarını bildirmesi (kalp akciğer guatr anemi (kansızlık) ) varsa hangi tedavilerin uygulandığını söylemesi ve özellikle karın bölgesinde daha önce geçirmiş olduğu operasyonlardan detaylı bir şekilde bahsetmesi önem arz etmektedir. Eğer hastada akciğer kalp ve bağırsak sistemlerini ilgilendiren özel hastalıklar varsa bunlar ameliyattan belirli bir süre önce kontrol altına alınmalıdır. Kontrol altına alınamamış şeker hastalığının (diabetes mellitus) ameliyat sonrası iyileşme döneminde komplikasyonlara neden olabileceği unutulmamalıdır. Özellikle kan sulandırıcı ilaçların ameliyattan iki hafta öncesinden iki hafta sonrasına kadar kullanılmaması önerilmektedir. Her türlü vitamin veya bitkisel ilaçların yine ameliyattan iki hafta öncesindekesilmesi uygundur. Özellikle sigara kullanımının ameliyattan 1 ay önce bırakılması gerek yara iyileşmesi gerekse ameliyat sonrası diğer istenmeyen komplikasyonların önlenmesi bakımından çok önemlidir.
Ameliyattan sonra genellikle ilk 1 hafta istirahat ve pansuman dönemi olarak geçmekte bu süreç içinde size yapacağımız uyarıları dikkate alarak size yazılan gerekli ilaçları kullanıp pansumanlarınızı yaptırmanız gerekmektedir. Genelde 2. haftadan sonra günlük işlerinizi daha rahat yapabilmektesiniz. İzlerinizin güzel iyileşebilmesi için size özel verecek kremler veya bantları 3.haftadan sonra kullanabilirsiniz. Ameliyattan sonra size giydireceğimiz özel korseyi tavsiyemize 3-4 hafta daha kullanmanız gerekecektir. Genellikle 3. haftadan sonra basit yürüyüşleri tavsiye etmekteyiz ancak ağır sporların başlaması 2 aydan önce olmamalıdır. Doğal yara iyileşmesi için izlerinizin iyileşmesi belirli bir süre almaktadır. Bu süre 6-12 aydan önce olmamaktadır.
Aşağıda sayacağımız risk ve komplikasyonlar hastalarda tek tek konuşulmalı, bu risk ve komplikasyonları artıran nedenler özellikle belirtilmelidir. Kanama hematom Ekimoz Seroma (sıvı toplanması) ve kronik yalancı kistler Enfeksiyon ve Sepsis Duyu kaybı Cilt nekrozu gecikmiş iyileşme Yara hattının açılmasıyla gecikmiş iyileşme Skar genişlemesi hipertrofik skar veya keloid oluşumu Asimetri Dirençli ödem Meme başının kaybı nekroz) veya simetrik olmaması Tromboembolik bozukluklar veya yağ embolisi Anesteziye bağlı riskler ilaç reaksiyonları kalp kardiyak problemler akciğer problemleri Yeniden ameliyat riski